Testa en detox

Något som kan vara bra för kroppen det är att göra en detox. Alltså att man gör en form av avgiftning kan man säga. Det är något vår kropp gör mycket på egen hand, då den tar bort slaggprodukter eller gifter. Men med dagens livsstil får många i sig mer gifter än vad kroppens naturliga system klarar av. Det är då man måste hjälpa till på traven genom att köra en detox. 

Detox betyder rening och handlar om att hjälpa kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter som lagrats. Det är inget nytt, att rena kroppen har en lång tradition inom många kulturer och religioner.

Det finns många olika sätt att detoxa på. För en del handlar det om att undvika socker och alkohol, medan andra enbart dricker juice under detoxperioden. Detox betyder inte att du måste fasta. Men det är bra att äta saker som är bra för detoxen i sig. Några resultat av detoxen kan vara förnyad energi, klarare sinne och fräschare hy.

Tips för en lyckad detox

Planera in en förutbestämd tid för din detox

Det är vanligt att göra en detox, fyra gånger per år. En vid varje årstid. En detoxkur kan vara alltifrån några dagar upp till flera veckor. Det väljer du själv men försök med minst 5 dagar.

Var motiverad och trappa ner före

Gör detoxkuren när du är motiverad och är inställd på att leva sunt en tid framöver. Innan du påbörjar en detoxkur bör du trappa ner på mängden mat under en förberedande vecka. Trappa även ner på kaffet!

Förbered ditt kylskåp, frys och skafferi

Plocka bort socker, gluten, laktos, rött kött, alkohol, koffein, konserveringsmedel och tillsatser ur din kyl, din frys och ditt skafferi. Fyll ut med nyttigheter.

Välj renande och lättsmält mat

Prioritera gröna grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Den typen av kost är fiberrik, basbildande, rik på antioxidanter och ger bra näring. Om du föredrar kött till middag, så håll dig till vitt kött och fisk så som kyckling, skaldjur och MSC-märkt torsk. 

Ät lite och ofta

Ät hellre små portioner ofta än ett fåtal stora portioner. 

Smoothies och gröna drinkar

Byt ut dina mellanmål mot smoothies och gröna drinkar under detoxperioden. 

Drick rikligt med vatten

Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska, minst två liter per dag, då gifter och slagg delvis lämnar kroppen via urinen.

Drick örtte istället för kaffe

Drick vätskedrivande och renande örtteer istället för kaffe. 

Motionera regelbundet

Att röra på dig under en detox hjälper till att hålla kroppens system igång, särskilt mag- och tarmsystemet. Gå, jogga, cykla, simma eller gå på ett yogapass. 

17 Mar 2021