Hitta ditt inre lugn

Stress är en folksjukdom och det senaste årets pandemi har knappast förbättrat statistiken, snarare tvärtom. Många mår dåligt av att vara hemma och saknar både sina arbetskamrater och det sociala livet utanför jobbet. 

Vi är sociala varelser som inte mår bra alls av att vara instängda och bor man då dessutom ensam så kan det också leda till en djup depression. Jag är ingen psykolog och kan inte ge tips och råd för hur du ska göra om du börjar må dåligt psykiskt. Däremot kan jag ge dig bra tips på hur du kan hitta ditt inre lugn; innan måendet blir dåligt. 

Våga stanna upp

Många av oss är alltid på väg mot något. Till jobbet, till gymmet, till hemmet eller till ett café eller något annat. Under lite mer än ett år har vi tvingats att vara stilla, mer eller mindre, och att då våga stanna upp och bara vara i nuet är jätteviktigt. 

  • Lägg ifrån dig det du har i händerna
  • Ta en paus från den artikel om casino bonus du just läste
  • Blunda och luta dig tillbaka
  • Lyssna, lukta och försök att INTE fokusera på något alls

Genom att bara pausa precis allt, och använda de sinnen som är tillgängliga så kan du upptäcka både nya dofter och nya ljud i din omgivning. Försök inte fokusera på dem, försök inte identifiera dem. Bara acceptera dem och låt dem passera. Fokusera istället på din andning och känn hur dina muskler slappnar av. 

Online yoga

En annan metod för att hitta sitt inre lugn är yoga. Det är en gammal metod som ursprungligen kommer från Kina där man genom olika rörelser och positioner utmanar både kropp och själ för att må bra. 

Det kan vara svårt att utöva yoga på egen hand. Gå med i en grupp online, och träna tillsammans med andra. En instruktör kommer att synas på skärmen och om du vill kan du också koppla upp dig med en webbkamera. Alla övningar utförs i lugn takt så att både nybörjare och mer erfarna får ett bra utbyte av övningarna. 

Stäng av! 

De allra flesta av oss är tillgängliga överallt, när som helst. Nu när många jobbar hemma så är jobbmejlen kopplad till telefonen och ett Zoom-möte kan öppnas lite för enkelt. Dinakollegor kanske skjuter på sin arbetstid och ringer dig på kvällar och helger också. 

Det här är ett perfekt recept på hur man skapar inre stress! Stäng av mobilen, lämna den i lådan när du inte behöver den. Svara inte på mejlen direkt och låt jobbsamtalet gå direkt till röstbrevlådan. 

Att stänga av de saker som ger stress kommer per automatik också att få dig att hitta ett lugn. I början kan det få motsatt effekt, men det är bara vanans makt. Låt bli att svara när du ska vara ledig så kommer du att må bättre. 

26 Jan 2021